Blog • 10 augustus 2020

Aan welke hand draag je de verlovingsring?

Er is al een hoop aan vooraf gegaan, je hebt een locatie voor je huwelijksaanzoek uitgezocht. De manier waarop je je geliefde gaat vragen is bekend. Maar aan welke hand draag je je verlovingsring? Over dit onderwerp is veel onduidelijkheid, goed om het voor eens en altijd zeker te weten! Je hebt genoeg andere zaken om je hersenen over te laten kraken.

Verlovingsring aan welke hand?

Traditioneel gezien hangt dit af van jullie geloof. Bij katholieken moet de verlovingsring aan de rechterhand, terwijl bij protestanten de verlovingsring aan de linkerhand zit. Dit is om de simpele reden dat de protestanten zich wilde afzetten tegen de katholieken, en er niet dezelfde gebruiken op na wilden houden.

In de oudheid hebben de Grieken de ontdekking gedaan dat er een ader door je linker ringvinger loopt, direct naar je hart. Volgens deze mythe zou je verlovingsring dan rechts gedragen worden.

Praktische overwegingen verlovingsring hand

Aan welke hand draag je een verlovingsring, dat hangt dus in veel gevallen van het geloof af. Wanneer je/jullie niet gelovig zijn, is alles mogelijk! Vaak, vanuit praktisch perspectief, zal de verlovingsring aan de tegenovergestelde kant van de primaire hand gedragen worden. Ben je rechts en doe je alles met rechts? Dan zal de ring sneller beschadigen als je deze rechts draagt. Om deze reden kiezen mensen voor de tegenovergestelde kant. Net als dat rechtshandigen hun horloge vaak links dragen en visa versa.

Wanneer je niet gelovig bent is het ook mogelijk om je trouwring, na de bruiloft,
aan de tegenovergestelde hand te dragen. Je verlovingsring kan je dan om je primaire hand dragen, of een leuke ketting van laten maken. De verlovingsring wordt ook vaak weer goed opgeborgen, om bijvoorbeeld later een generatie door te geven. Of gewoon om te zorgen dat de ring in goede staat blijft!

Verlovingsring welke kant islam?

Dit is een diepgaand vraagstuk, oorspronkelijk is het dragen van een verlovingsring een christelijke traditie. Ringen worden als bijgeloof gezien, en de islam schrijft moslims voor om niet klakkeloos iedereen te imiteren. Het belangrijkste is je geliefde diep in je hart te hebben. Sterker nog, wanneer we de regels uit de islam strikt volgen, is het voor de man niet toegestaan om de verlovingsring om te doen. Fysiek contact tussen beiden is niet toegestaan voor de officiële plechtigheid.

De meningen hierover zullen per moslim verschillen, een hoop dragen vandaag de dag wel verlovings- en trouwringen. De verlovingsring wordt doorgaans links gedragen, een ring met een (kleine) diamant. Bij het trouwen krijgt de bruid een ronde trouwring, deze komt dan ook aan de linkerkant, onder de ring met diamant.

Conclusie

Het geloof heeft het meeste invloed op de hand waar de ringen om worden gedragen.
Ben je niet gelovig dan doe je er goed aan om, vanuit praktisch oogpunt, te bepalen waar de verlovingsring aan welke hand komt te zitten. Denk er wel aan dat, wanneer je in een kerk trouwt bijvoorbeeld, er verwacht wordt dat je een bepaalde gewoonte in stand houdt. Bij de bruiloft wisselen de ringen doorgaans van plek, waarna de verlovingsring naar de andere doorschuift. Van de islam is op dit gebied zeker iets op te steken. Wanneer je een opvallende verlovingsring hebt, en een wat eenvoudigere trouwring, dan is het ook mogelijk om deze alle twee aan één kant te dragen. De ringen vormen dan één geheel.