Stel, je bent al een tijd samen en je hebt trouwplannen gemaakt. Dan komt de overheid met maatregelen waardoor je niet langer de trouwdag kunt plannen zoals je die in gedachten had. Veel stellen vinden dit erg vervelend en kiezen er daarom voor hun trouwdag uit te stellen in de hoop dat er op een later moment weer meer mogelijkheden zijn. Maar wat als een van de partners tussentijds komt te overlijden?
Een van de vragen die opkomt is: ben je als aanstaande echtgenoot ook erfgenaam van je partner? Het antwoord op deze vraag is nee: de wet regelt in het erfrecht niet iets voor aanstaande echtgenoten. Ben je eenmaal getrouwd, dan ben je op grond van de wet erfgenamen van elkaar, maar voor die tijd is dat niet zo. Ben je niet getrouwd en heb je geen kinderen, dan zijn je ouders en broers en zussen je erfgenamen. Je kunt je partner wel zelf tot erfgenaam benoemen door een testament bij de notaris te maken.
Ook voor de erfbelasting is er een groot verschil tussen getrouwd zijn en verloofd. Ben je getrouwd, dan kun je aanspraak maken op een vrijstelling van meer dan € 650.000. Over dit bedrag hoef je geen erfbelasting te betalen. Ben je niet getrouwd, dan heb je slechts een vrijstelling van ongeveer € 2.000. Over de rest van de erfenis betaal je dan een flink bedrag aan erfbelasting. Is de periode tussen de dag van het huwelijk en de dag van overlijden meer dan 6 maanden, dan betaal je 30% tot 40% erfbelasting over dat wat je erft. Is de huwelijksdatum minder dan 6 maanden na het overlijden, dan is het tarief 10% tot 20%.
Kortom, het uitstellen van een huwelijksdatum kan grote gevolgen hebben voor het geval een van de partners overlijdt. Het is dan ook het overwegen waard om formeel toch dit jaar nog te trouwen. Het huwelijksfeest en de kerkelijke inzegening kun je dan op een later moment plannen.
Wil je meer weten over de gevolgen van het overlijden van een van de partners tijdens de verloving? Een notaris kan je hier meer over vertellen.